, ,

Az Xperia telefonokkal szép sikereket elérő Sony, az utóbbi években megkopott hírnevét egy új, Xperia 1 névre keresztelt telefonnal próbálja visszanyerni.

A Xperia XZ3 után a Sony teljesen új fejezetet nyit a Xperia 1-el. Ez a telefon ugyanis a világ első 4K OLED HDR (1644×3840px) kijelzős telefonja. A XZ Premium ugyan már 4K-s felbontású volt, de csak LCD kijelzővel rendelkezett. Ráadásul a Xperia 1 a megszokott 16:9 vagy 18:9 esetleg 19:5:9 képarányok helyett extrém, 21:9-es értékkel bír. Kis kezű felhasználóknak nem igazán ajánlott telefon, bár támogatja az egykezes használatot.

A megnövelt kijelző magasság nemcsak a filmek nézésénél jön jól, de kényelmesebb vele böngészni is. Ráadásul képernyőmegosztásban is használhatjuk az alkalmazásokat, így egyszerre 2 is futhat egyszerre a kijelzőn.

A magas 6.5 hüvelykes kijelző miatt nem igazán zsebbarát telefon, mivel a készülék méretét még a keret is megnöveli.

A vízálló telefon teljesítményét az új Snapdragon 855 processzor és 6GB RAM, 128GB ROM garantálja. Emellett kapunk egy ujjlenyomat olvasót (a készülék oldalán) és 3300mAh-as akkumulátort. Ez utóbbi karcsúnak tűnik a 4K-s videók nézegetéséhez, de várjuk meg az első teszteket!

Kamerák terén nem lesz okunk a panaszra: tripla 12MP-es széles, tele és szuperszéles lencsét kapunk fő kamerának. f/1.6 rekeszérték és RAW zajcsökkentés gondoskodik az alulvilágított képek minőségéről. A kamera szoftver egyéb meglepetéseket is tartogat majd, pl. az Alpha kameráktól kölcsönvett „Eye Autofocus” funkciót, mely akkor is éles fókuszt ad vissza, ha a személy, akit fényképezünk éppen elfordult a kamerától.

A 21:9 es képarány igazi kihasználása azonban még várat magára, bár folynak a tárgyalások az olyan sikerjátékok fejlesztőivel, mint a Fortnite vagy az Asphalt Racing, hogy terjesszék ki a felbontást. De például youtube vagy házi videóink nézésekor elmaradhatatlan lesz a fekete sáv.

A filmnézés élményét Dolby Atmos audio hangzás és sztereó hangszórók fokozzák majd.

A telefon legkorábban 2019 tavaszán kerülhet boltokba, egyelőre 4 színben: fekete, lila, ezüst és fehér.

Forrás: bgr.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*