, ,

Az Android és a Chrome OS után hamarosan egy újabb Google által kifejlesztett operációs rendszer nevét kell megtanulnunk. A mobil és asztali platformok jelenleg használt – népszerű – operációs rendszereinek lecserélése az egyik kitűzött célja lehet a Google fejlesztőinek.

A rendszerváltást a Fuchsia nevű rendszer hozhatja el, amely forradalmian új alapokra helyezné a mobil és számítógépes eszközök kommunikációját.

Amikor 2014-ben demonstrálták, hogyan futhat android szoftver Chrome OS környezetben sokan arra gondoltak az asztali operációs rendszer hamarosan beolvad az Android gazdatestébe. Azonban a pletykákat a fejlesztésekért felelős Hiroshi Lockheimer egy blog posztban cáfolta és kijelentette, hogy nincs tervben a Chrome OS kivezetése.

A Fuchsia rendszer lehetővé tenné a fejlesztők számára, hogy egységesen valamennyi Google platform számára tervezzenek és írjanak programokat, eszközöket. Jelentős többletmunkát és fejlesztési költséget spórolhatnának meg ezzel a módszerrel. A programozók számára lehetővé válna, hogy pl. egy csevegőprogram alkalmazás működhessen okostelefonon, tableten, asztali számítógépen vagy akár „okos otthon” készülékeken anélkül, hogy külön verziókat, átiratokat kéne kódolniuk minden egyes platform számára.

A Fuchsia-t összehasonlítva az iOS vagy MacOs rendszerekkel, hatalmas előnye lehet, hogy valamennyi rendszerrel kompatibilis lesz.

A Fuchsia mobilos keretrendszereit egyelőre az Armadillo és Capybara munkanévvel illetik. Az előzetes információk alapján az alkalmazások, mint kártyák jelennének meg a felületen. A keretrendszerek multitaskingra és megosztott képernyőhasználatra egyaránt képesek lesznek.

Természetesen az aktív fejlesztési állapotban lévő Fuchsia még nagyon sok mindenben eltérhet a kiszivárgott információk és pletykák által felvázolt képtől. Mindenesetre a Google már szabadon elérhetővé tette az operációs rendszer kódját így a hard-core fejlesztők már most próbálkozhatnak a használatával.

A Fuchsia talán legfontosabb újítása, hogy eltérően az Android és iOS rendszerek által használt Linux kerneltől, ez a rendszer az un. Zircon microkernel-re épül. Ennek a rendszernek az előnye, hogy az operációs rendszer frissítésétől függetlenül is megőrizhetik a programok naprakészségüket.

A Fuchsia várható megjelenéséről egyelőre semmit sem tudni. A két éve megjelent GitHub-os verzió óta egyetlen hivatalos közlemény sem érkezett a Google-tól. Lehet, hogy végül az egész projekt a fiókban végzi? És a keretrendszer fejlesztés valódi célja a tervező mérnökök lekötése és megtartása volt?

Statisztikák szerint a telefonok ¾-e Android operációs rendszert használ manapság. Ezt a rendszer lecserélni még a Google számára sem lenne egyszerű feladat. Egyelőre tehát úgy néz ki nem kell elbúcsúznunk az Android-tól.

Forrás: www.inverse.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*