, ,

Minden digitális fényképező tökéletlenül működik. A képérzékelő szenzorok ugyanis képtelenek tökéletesen elnyelni az összes fényt, a lencsék pedig torzítják a képet.

A Pixel 3 telefon okos fejlesztései megváltoztatták a fényképezés alapszabályait. A Pixel 3 és Pixel 3 XL telefonokkal a Google azt ígéri, megtalálta a megoldást, hogy a jövőben még jobb képeket készíthessünk!

A Pixel és Pixel 2 telefonok eddig is a mobilos képalkotás minőségi oldalát képviselték, de az új telefonok ennél is többet nyújtanak majd! A Pixel 2 mobilokkal bevezetett Pixel Visual Core technológia alapját az szolgáltatta, hogy minden egyes fénykép készítésekor, 10 önálló fényképet készített a telefon és ebből a rengeteg információból hozta létre (vagy inkább: számolta ki) mesterséges intelligencia (AI) segítségével a legjobb képet. Készült alulexponált kép a fényesség, túlexponált kép a mélységek elemzéséhez, de a 10 kép összehasonlításából a képzajokat is kiszűrte a rendszer. Megszületett a HDR+ fogalma.

A „nagy dinamikatartományú” HDR képek hajlamosak elütni a valóságtól és természetellenesen hatni. A Google Pixel és iPhone XS telefonokkal sikerült ezt a legjobban kiküszöbölni a külön képalkotó chip-el.

A Pixel 3-al a gyártó tovább emelte a lécet: 15 képet készít minden egyes exponáláskor ráadásul más gyártók dual kameráival szemben, még mindig csak 1 kamerával dolgozik. A Night Sight módra keresztelt képesség pedig alacsony fényviszonyok mellett is tökéletes képeket biztosít. Mégpedig oly módon, hogy többek között hosszú expozíciós idővel is készít képeket ahhoz, hogy a lehető legtöbb fényt gyűjtse be az érzékelővel. Annak érdekében, hogy az emberi kéz remegése ne rontsa a kép minőségét, mozgásérzékelővel elemzi és korrigálja a remegésből eredő eltérést.
Természetesen a sötét környezetben általában megnő a zajszint és romlik a színhűség is, de köszönhetően a képalkotó processzornak ezzel is megbirkózik a rendszer. A LED-es vaku használata helyett az új képalkotási algoritmus garantálja a képminőséget.

Night Sight
Night Sight, alacsony fényviszonyok – forrás: cnet.com

A pislogó szemek elkerülése érdekében a Top Shot funkció automatikusan felismeri az embereket és elemezve a képeket, mindig azt a verziót ajánlja fel megtartásra, ahol az illető személy épp mosolyog, és nem pislog. Ezen túlmenően az AI robot több millió képpel hasonlítja össze az elkészült képet és javaslatot tesz, melyik verziót tartsuk meg.

Az új AI algoritmusok a képalkotás előtt és után is beavatkoznak, illetve segítséget nyújtanak számunkra, hogy a legjobb képeket készíthessük el.

A Portrait mode szintén nagy szerepet játszik az új Pixel telefonban, de pl. az IPhone-al szemben ez a készülék nem rendelkezik külön erre a célra használt telephoto lencsével, ami a szép elmosódott hátteret garantálná portréképek készítésekor. A Pixel 3 dual-pixel technológiával gyűjti össze a háttér és a tárgy között lévő információkat, méri fel a mélységet. Mivel a fő (és egyetlen) kamerával készülnek a portrait mode-ban rögzített képek (szemben a szerényebb képességű telephoto lencséket használó telefonokkal) a képek minősége is jobb!

Pixel 3 - Portrait mode
Portrait mode – forrás: cnet.com

A Pixel 3 másik nagyszerű újítása a Super Res Zoom effekt, amivel azt a látszatot sikerül keltenünk fényképeinkkel, mintha egészen közelről exponáltunk volna. Természetesen ennek a technológiának hátterében is a több példányban rögzített képek elemzése áll. Bár a digitális zoom továbbra sem tökéletes megoldás az optikaihoz képest, de nagyban sikerült javítani a minőségén.

Tisztán látszik, hogy milyen irányba tartanak a fejlesztések. A jövőben tovább tolódik a hangsúly a lencsékről a mesterséges intelligenciával számított és megalkotott képek irányába. Ennek a technológiának egyik úttörője a Google vezető mérnöke Marc Levoy, aki már 2014-ben megalkotta az un. computational photography (számítási fényképezés) alapjait. Ennek lényege, hogy a képben tárolt információkat valós időben elemzik és manipulálják. A jövő tehát itt is a számítógépeké. Rengeteg fejlesztés várható még, ahogy Levoy is mondja: „Még mindig csak a felszínt kapargatjuk a számítási fényképezés lehetőségeivel.

A Pixel 3 telefonról bővebben itt olvashat.

Forrás: internet


Vélemény, hozzászólás?

*

*