, ,

A korábbi terveivel ellentétben az Apple egyelőre mégsem vezeti be az iOS 15 és MacOS Monterey operációs rendszereibe a pedofil tartalmakat vizsgáló funkcióját.

Önmagában természetesen üdvözítő a cél, hogy felvegyék a harcot a pedofil és gyermekekről készült szexuális tartalmak készítése és megosztása ellen, de a kezdeményezés ellen számos személyiség – köztük Edward Snowden – és szervezet lépett fel, a legfőbb oknak, a személyes adatok tiszteletben és biztonságban tartását jelölve meg. Rossz kezekbe kerülve ez a funkció ugyanis rendkívül veszélyes lehet mindenkire nézve.

Mint rámutattak, a képek kiszűrésére szolgáló algoritmussal ugyanis nemcsak a pedofil bűncselekmények elkövetői válhatnak megfigyelhetővé, hanem tulajdonképpen bárki, ebben pedig pl. az egyes kormányok is megláthatják a lehetőséget és felhasználhatják a megszerzett tartalmakat pl. politikai támadásra.

A világméretű felháborodásnak köszönhetően (is), az Apple végül úgy döntött, elnapolják a funkció bevezetését. Közleményükben kiemelték, hogy természetesen továbbra is folytatják a fejlesztést és felveszik a harcot a gyermekeket érintő visszaélésekkel szemben.


Vélemény, hozzászólás?

*

*