, , ,
Beázott telefon javítás házilag, tanácsok, tippek

Beesett a mobilod a nyilvános WC-be, esetleg egy medence alján landolt? Csak semmi pánik! Alábbi cikkünkben leírjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy mentsd a menthetőt. Vízbe esett telefon javítás házilag.

Ha elég gyorsan cselekszel – és persze kétszer álltál sorba, amikor a szerencsét osztották – elkerülheted, hogy a telefonod víz általi károsodás miatt tegyen pontot életére.

Természetesen a legfontosabb, hogy minél előbb vedd ki a vízből a telefont! Minél több időt tölt víz alatt a készülék, annál több folyadék szivárog be az illesztések és nyílások között.

Vannak dolgok, amiket azonnal meg kell tenned és vannak, amiket Tilos! Lássuk őket:

Ne tedd:

 • Ne kapcsold be! Soha! Ez a legfontosabb aranyszabály!
 • Ne nyomogasd a gombokat! Ezzel még több vizet pumpálhatsz bele.
 • Ne rázd és ne ütögesd a telefont! Így elkerülheted, hogy oda is víz kerüljön, ahol eddig nem volt.
 • Ne fújkáld a telefont! Ezzel szintén vizet juttathatsz a telefon még épp részeibe.
 • Ne szárítsd hajszárítóval!

10 lépés, amit meg kell tenned:

 1. Kapcsold ki, ha még bekapcsolt állapotban van!
 2. Vedd le a védőburkolatot (ha van) és távolítsd el a SIM és memória kártyákat!
 3. Vedd le a telefon burkolatát és vedd ki az akkumulátort, amennyiben ez lehetséges!
 4. Tiszta, puha ronggyal vagy papírtörlővel finom itasd fel a vizet a telefonról! Ügyelj rá, hogy ne kend át a vizet olyan helyekre, ahol eddig nem volt.
 5. Ha még több vizet kell eltávolítani, használhatsz porszívót is erre a célra. Légy körültekintő, nehogy kárt tegyél a kiálló részekben!
 6. Tedd a telefont egy rizzsel megtöltött, légmentesen lezárható uzsonnás zacskóba! A rizs szemek rengeteg vizet képesek megkötni ez segít megszárítani a beázott mobilt vagy tablet-et. Ma már kaphatóak, külön erre a célra gyártott szárító zacskók. A speciális nedvszívó kristályok akár 700%-al több nedvesség megkötésére képesek, mint a rizs.
 7. Pihentesd a telefonod legalább 1-2 napig a zsákban! Remélhetőleg megvan még az előző telefonod, használd addig azt!
 8. Pár nap múlva kiveheted a telefont és visszarakhatod az akkumulátort. Próbáld meg bekapcsolni!
 9. Ha a telefon nem kapcsol be, próbáld meg tölteni. Ha nem megy a töltés, lehetséges, hogy az akkumulátor ment tönkre. Ha tudsz, szerezz vagy vegyél egy csere akkumulátort vagy sajnos irány a szerviz.
 10. Ha a telefon bekapcsolt és megittad a pezsgőt is, ideje hogy elvégezz pár tesztet: pl. játszd le az Örömódát, hogy megtudd esetleg a hangszórók nem áztak-e be. Vizsgáld meg, hogy minden funkció megfelelően működik. Ha igen, szuper! De azért pár napig jobb, ha szemmel tartod a telefonod.

Ha a telefonod megúszta a vizes kalandot, a jövőben próbáld meg távol tartani a készüléket a medence aljától. Ha erre képtelen vagy ideje megbízható vízálló tok után nézned. Ne vegyél pár dolláros kínait vagy legalább próbáld ki egy öreg telefonon mielőtt a tengerbe veted magad!

A másik – drágább, de üzembiztosabb – megoldás, ha a jövőben beruházol egy vízálló telefonba. Tájékozódj, a különböző vízálló kategóriákról (IP számok) mielőtt bevásárolsz. Segítség gyanánt, összegyűjtöttünk néhány megbízható vízálló okostelefont:

 • Samsung Galaxy S7 / S7 Edge / S8 / S8+ / S9 / S9+
 • Sony Xperia Z5 / Z5 Compact / XZ Premium
 • iPhone 7 / 7 Plus / iPhone 8 / 8 Plus / iPhone X
 • LG G6 / LG G7 ThinQ

A legújabb megbízható, vízálló strapa mobilokról itt olvashatsz vagy itt.


Vélemény, hozzászólás?

*

*