Az autógyártók és a technológiai cégek összefognak egymással, támadnak a digitiális kulcsok.

Az elmúlt időkben egyre több olyan személyautó került forgalomba, mely a hagyományos kulcs helyett akár egy okostelefon segítségével is nyitható, zárható és akár indítható is. Az NFC-s okostelefonok egyfajta digitális autókulcsként széles körben történő használata azonban egyelőre még várat magára.

A Car Connectivity Consortium, illetve az általa bejelentett Digital Key 1.0 specifikáció azonban lehetővé teheti, hogy a digitális autókulcsok igen rövid időn belül rengeteg autó esetében használhatók legyenek. A konzorcium célja egy olyan megbízható, biztonságos és szabványosított rendszer megalkotása volt, mely könnyebbé teheti az autósok hétköznapjait.

A kezdeményezés mögött olyan autóipari nagyágyúk állnak, mint például az Audi, a BMW, a General Motors, a Hyundai és a Volkswagen, technológiai frontról pedig többek közt az Apple, az LG, a Panasonic, a Samsung és a Qualcomm is beszállt a fejlesztésekbe.

Amennyiben minden jól megy, akkor a most kiadott Digital Key 1.0-t már a jövő év elején követheti a Digital Key 2.0, ami már azt is lehetővé teheti, hogy egy digitális kulcsként használt kütyüvel több autót is tudjunk kezelni.

Forrás: hvg.hu


Vélemény, hozzászólás?

*

*