, ,

Egy furcsa, az iOS rendszerben csak most felfedezett hibára hívta fel a figyelmet Carl Schou biztonsági kutató.

Különböző Wi-Fi hálózatokra csatlakozva, sokszor találkozhatunk vicces vagy furcsa nevű hálózatokkal. Miután a mostani hibára fény derült, a jövőben jobb lesz vigyázni, milyen hálózat(nevekhez) próbálunk csatalkozni.

Carl azt vette észre, hogy a “%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt Wi-Fi hálózat, könnyen lekapcsolhatja az iPhone készülék Wi-Fi hozzáférését.

Állítása szerint, miután csatlakozott az érdekes nevű hálózatra, a telefonjának Wi-Fi funkciója kikapcsolt, és ezt a problémát sem újraindítással, sem a hálózat SSID nevének megváltoztatásával nem sikerült orvosolnia.

A videóból az látható, hogy a csatlakozás után a Wi-Fi beállítások elérhetetlenné válnak és a rendszer nem engedi újraaktiválni a Wi-Fi hálózatot.

A megoldást végül a hálózati beállítások resetelése jelentette, szerencsére a teljes telefont nem kellett gyári resetelésnek alávetnie.

Még nem teljesen tiszta a jelenség háttere, de valószínűleg összefüggésben van a hálózat elnevezésében használt “%” karakterekkel, mely a legtöbb programozási nyelven egy sztring, vagyis szöveges változót definál. Ezzel nem boldogul az iOS rendszere, amikor próbálja értelmezni az SSID elnevezést.

Android felhasználók életét szerencsére nem keserítheti meg ez a jelenség, az Android operációs rendszer nem próbálja meg lefuttatni a káros hálózati nevet.

Forrás:ubergizmo.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*