, , ,

Végre itt a legújabb Android rendszer, az Android 10 vagy ahogy korábban hívták: Android Q. Az örömbe némi üröm is vegyül, mivel egyelőre csak Pixel telefonokon elérhető az új rendszerre frissítés.

Még a 3 éves Google Pixel telefonok is megkapják az új rendszert, de a Google ígérete szerint 2019-ben a többi gyártó is megkapja az új verziót.

A frissítés rengeteg újítása közül az egyik leginkább várt, a Dark theme vagyis sötét üzemmód, amely inverz módban jeleníti meg a felületet: sötétszürke felületen világos karaktereket. Az üzemmód fontos előnye, hogy jobban kíméli a szemünket – így csökkenti a szemfáradtság és fejfájás kialakulásának kockázatát – és a telefon energiafogyasztására is jótékony hatást gyakorol.

Az új gesztusvezérelt navigáció is jelentős előrelépést jelent a telefonok kezelésében. Az iPhone-ok után a Google rendszereken is lehetőségünk lesz gesztusokkal aktiválni alkalmazásokat: például felfelé húzva ujjunkat a home gombról, aktiválhatjuk a kezdő képernyőt. Ha azonban nyomva is tartjuk utána, megjelennek a legutóbb használt alkalmazásaink. Az új gesztusvezérlés helyett természetesen használhatjuk majd a tradicionális megoldást is.

Egy nagyon fontos és régóta várt funkció is bekerült az Android 10 -be: az un. Project Mainline, ami lehetővé teszi a jövőben, hogy nem maradjunk le egyetlen fontos biztonsági frissítésről sem. A kritikus update-k a jövőben az alkalmazásaink frissítéséhez hasonlóan lesznek naprakészen tartva. Fontos, hogy a jövőben nem kell a telefongyártónkra várni, hogy elérhetővé tegye a biztonsági frissítését, hanem közvetlenül a Google Play áruházból lehet majd letölteni!

Az idegesítő értesítések kezelésére és szabályozására kibővítik a Do Not Disdurb üzemmódot, a Focus mode pedig a haszontalan vagy az adott időpontban felesleges alkalmazások elnémítását, háttérbe helyezését teszi lehetővé.

A szintén újdonság lesz a Live Caption funkció, ami automatikusan feliratokkal látja el a videókat, zenéket vagy akár podcastokat is. Ez a funkció azonban az induláskor még nem lesz elérhető, év végére várható a frissítés.

A korábbi Android verziókkal ellentétben az Android 10 nem kap teljesen új brand csomagot (és saját fantázianevet sem), csak minimálisan nyúltak hozzá a logóhoz és a tipográfiához is.

A Google Pixel telefonnal rendelkező felhasználók a következő napokban a Settings>System>Advanced>System Update alatt találhatják meg az új verziót.

Forrás: www.soyacincau.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*