A vártnál egy évvel korábban, már 2018-ban elindulnak 5G mobilszolgáltatások az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, Európa viszont ebben megint lemarad, akárcsak a 4G bevezetésében, és később zárkózik fel a világ többi részéhez – mondta el az Indexnek Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, aki 2017-től a cég közép-európai régiójának a vezetője is egyben.

Persze az is lehet, hogy észre sem vesszük majd az 5G érkezését, a távközlési iparág ugyanis olyan ügyesen építi fel a következő generációs hálózatát, hogy az átállás minden eddiginél gördülékenyebb legyen.

A korábbi generációkhoz képest az 5G sok új területre koncentrál, és rengeteg olyan felhasználási lehetősége van, ami nem az egyéni felhasználókat érinti.

Alacsony késleltetésű, speciális alkalmazások futtatását is lehetővé teszi az 5G, például a távgyógyászatban, amikor a sebész egy kar segítségével távirányít egy távoli robotot, és úgy végzi el a műtétet. Ezek a speciális megoldások Éry Gábor szerint jóval később fognak elterjedni, ám még 10-15 év múlva is viszik majd előre az 5G-t. „Lehet, hogy ma még nincs szükség ilyesmire, de a telekommunikáció az elmúlt évtizedekben is úgy működött, hogy próbálunk igényeket kelteni, és egy idő elteltével megnőtt az érdeklődés ezek iránt” – mondta Éry. Hasonló a helyzet az online játékok piacán, amelyhez jól jön majd az 5G nagyobb sebessége és jó válaszideje. Ehhez ma üvegszálat használnak a játékosok, de működhet mobil eszközzel is.

A szolgáltatóknak is megkönnyítették az átállást, az Ericsson 2015 óta gyártott berendezéseibe akkora kapacitást és processzorerőt építettek be, hogy egy szoftverletöltéssel alkalmasak legyenek az 5G-re. A rádiós eszközöknél pedig jövő év közepére megoldják a dinamikus spektrummegosztást, hogy a rendszer ezredmásodpercenként változtatni tudja, hogy az adott frekvencián 4G-t vagy 5G-t szolgáltat. Ezeknek a megoldásoknak hála nem kell nagy csinnadrattával 5G-t elindítani, hanem teljesen sima lesz az átmenet.

Amint megjelenik a hálózaton egy 5G-s mobiltelefon, az képes lesz 5G kapcsolatot létesíteni, miközben ugyanazon a frekvencián a többi felhasználó 4G-n kap szolgáltatást. Más kérdés, hogy az 5G terjedéséhez jól jönnének további frekvenciák, az Ericsson szerint a 3,5 GHz-es tartományt lenne érdemes kiosztani mobilozáshoz.

Forrás: index.hu


Vélemény, hozzászólás?

*

*