, ,

Az 5 évvel ezelőtti telefonokat összehasonlítva a mai okostelefonokkal, a folyamatos innovációnak köszönhetően, van néhány olyan funkció, amiről nem gondoltuk volna anno, hogy mára ritkaságszámba megy a jelenléte.

Az iparág gyors fejlődésének hála a mai telefonok is garantáltan eltérnek majd az 5-10 évvel később megjelenő modellektől. Megjelenésükben és tudásukban egyaránt.

1. 3.5 mm jack csatlakozó

Az iPhone X színrelépésével kezdődött, lassan de biztosan a fejhallgató csatlakozók halála. Akkor mutatták be az első vezeték nélküli AirPods fülhallgatókat.

A csatlakozó elhagyását indokolta a helyspórolás vagy a jobb vízállóság megvalósítása. A 3.5 mm jack helyett érkeztek a saját márkás bluetooth kapcsolatos vagy USB-C portos fülhallgatók.

A 10 méter hatótávolsággal rendelkező AirPods optikai érzékelőkkel és gyorsulásmérőkkel is rendelkezik, az Apple W1 chip-je mellett, ami a hatékony és tiszta AAC minősítésű hangzásért felelős.

Az AirPods után a többi gyártó is kezdte elhagyni a 3.5 mm-es aljzatot a csúcskészülékből. A Samsung az Galaxy A8s telefonjára nem szerelt először jack aljzatot.

Legújabb telefonok 3.5mm jack nélkül (a teljesség igénye nélkül):
• Google Pixel 3, 3 XL
• iPhone XS
• Huawei Mate 20 Pro, P20, P20 Pro
• Razer Phone 2
• Xiaomi Mi 8
• Motorola Moto Z3
• OnePlus 6T
• Sony Xperia XZ2
• HTC U12 Plus

2. Cserélhető akkumulátorok

Mára szinte valamennyi közép vagy csúcskategóriás készülék nem cserélhető akkumulátorral rendelkezik. A cserélhető telepes telefonok a 2000-es évekig élveztek prioritást. Akkor még bárki szabadon cserélgethette a tönkrement vagy csak szimplán lemerült akkumulátort egy tartalék energiaforrásra.

Az eltűnésük több okra vezethető vissza:
1. A fixen beépített akkumulátorok jobban elhelyezhetőek és kisebb helyen elférnek, mint cserélhető társaik, ezáltal csökkenthető a készülékvastagság.
2. A vízállóság könnyebben megoldható (és fenntartható), valamint a designban is több játéktér adódik, mintha a cserélhetőséget és hozzáférhetőséget is biztosítani kéne a felhasználóknak.

A cserélhető akkumulátorok eltűnésének legnagyobb hátránya viszont természetesen az, hogy az akkumulátor cseréhez általában egy szervizre is szükségünk lesz, az otthoni megoldások legtöbbször már nem játszanak.

3. Fizikai home gombok eltűnése

Szintén az Apple nevéhez köthető, amikor az iPhone X-el kiiktatta a Home gombot és helyette a gesztusvezérlés kapott nagyobb hangsúlyt. A fizikai Home gomb sokáig a navigáción túl az ujjlenyomat-olvasó szenzor szerepét is betöltötte mégis egyre több telefonról tűnt el az évek során.

A navigációs és biztonsági funkciók fejlődésén és átalakulásán túl a fizikai gomb a keret nélküli, un. bezel-less design szemében is szálkának bizonyult. A teljes, full view kijelzők világába nem fért bele a fizikai gomb jelenléte.

iPhone, Samsung, Xiaomi, OnePlus, LG: mára szinte valamennyi gyártó száműzte készülékeiről a fizikai gombot.

Forrás: dignited.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*