, , ,

A koronavírus elleni védekezés egyik fontos eleme a kézmosáson túl, az okostelefonjaink rendszeres tisztítása és fertőtlenítése. Mivel okoseszközeink életünk minden percében velünk vannak a legkülönbözőbb helyeken (tömegközlekedési eszközön vagy a mellékhelységben egyaránt) a közvetlen koszolódáson túl könnyen vírusok hordozóivá is válhatnak.

Annál is inkább, mivel egy tanulmány szerint a COVID-19 vagyis a koronavírus 2 órán, de akár 9 napon át is életképes maradhat üveg, műanyag vagy fém felületen.

Az okostelefon, tablet vagy laptop fertőtlenítés és tisztítás során fontos betartanunk néhány szabályt! Lássuk a legjobb tanácsokat!

Bármennyire is tűnik jó ötletnek, a Clorox és társai komoly kárt tehetnek a telefon kijelzőjében. Ezeket a vegyi anyagokat csak a telefon (leginkább műanyag) hátlapjához használjuk! Ha sokáig szeretnénk telefonunk kijelzőjében vagy az üvegfelületekben gyönyörködni, kerüljük a vegyi anyagok használatát! Ezek az erőszakos tisztítóanyagok ugyanis a kártevőkön túl, könnyen felzabálják a kijelző oleofób vagyis zsírtaszító bevonatát is, amit a kijelzőn leginkább arra használnak, hogy távol tartsák az ujjlenyomatokat és zsíros szennyeződéseket a felületről. Alkohol, ecet és hypo közvetlen használata helyett használjunk mikroszálas, puha törlőkendőt! A Zeiss például kifejezetten mobiltelefon kijelzők számára tervezett törlőkendőt kínál tisztítási a célra.

Az Apple és Samsung egyaránt ezt a módszert ajánlja! A készüléket körültekintően, meleg szappanos vízzel vagy enyhe alkoholos, megnedvesített ruhával törölhetjük át, arra természetesen figyeljünk, nehogy víz kerüljön a telefon belsejébe! Legjobb, ha a telefont kikapcsolt állapotban tisztítjuk. Arra is figyeljünk, a mikroszálas anyag szövetéből apró szálak ne akadjanak a csatlakozófelületek kiálló elemeire. Szivacs vagy papír törlőkendő használata kerülendő a tisztítás során!

Azokat a telefonokat, amiket védőfólia véd, kevésbé fenyegeti a veszély, hogy az alkoholos anyagok kárt tennének a kijelzőjükben, ezért ebben az esetben megoldás lehet, a fertőtlenítő kendők körültekintő használata.

A törlőkendős módszer mellett egyre népszerűbb az UV fénnyel történő fertőtlenítés. Ehhez azonban egy olyan eszközre van szükségünk, mint pl. a PhoneSoap, ami UV-C fénnyel pusztítja el a baktériumok és vírusok 99 százalékát! Bár a fertőtlenítő berendezés jó visszajelzéseket kapott, fontos tudni, hogy konkrétan koronavírusra még nem tesztelték ezt az eszközt.

Ha a telefonunkat pl. szilikon, műanyag vagy bőr tokkal védjük, ne felejtsük el ezeket sem fertőtleníteni! Szerencsére itt már bevethetjük a jól bevált háztartási tisztítószereket is, persze a bőr tokot most sem tanácsos tömény Clorox fürdőbe meríteni…

A fenti tanácsokkal azonban nem szeretnénk senkit sem arra buzdítani, hogy mániákusan tisztítsa eszközeit, mint ahogy azt a South Wales Egyetem mikrobiológus professzora Dr. Hayhurst mondja: „Jelenleg nincs rá szükség, hogy rögeszmésen tisztítsuk telefonjainkat, de abban az esetben fontos, ha közvetlenül érintkeztünk koronavírusos beteggel. De akkor sem azért, mert bizonyított tény, hogy a telefonunk is fertőz, hanem azért mert egyelőre nincs bizonyítva, hogy nem!”

Forrás: wsj.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*