, ,

Mobiltelefon fogalomtár, rövidítések, alapfogalmak

A leggyakoribb és legfontosabb mobilos rövidítések, alapfogalmak magyarázata.

Adaptive Battery

Adaptive Battery vagyis adaptív akkumulátor. Az Android 9 Pie-ban megjelent funkció megtanulja, hogyan szereted használni a kedvenc alkalmazásaidat, és előnyben részesíti ezeket a ritkábban használt alkalmazásokhoz képest, meghosszabbítva ezáltal az akkumulátor-élettartamot.

Adaptive Brightness

Adaptive Brightness vagyis ideális képernyő-beállítások. Az Android 9 Pie-ban megjelent funkció megtanulja és automatikusan beállítja a fényerőt a használati preferenciáid alapján.

App Actions

Android 9 Pie-ban bemutatott funkció. Az App Actions funkció előre látja, mit fogsz csinálni, hogy gyorsabban átugorhass a következő feladatodra. Például a telefonod automatikusan alkalmazkodik, amikor reggel munkába utazol, amikor a munkahelyeden vagy, illetve amikor csatlakoztatod a fülhallgatódat. Kizárólag az Android One rendszerek és a Google Pixel telefonok esetében elérhető funkció.

Computational photography

Google vezető mérnöke Marc Levoy, 2014-ben megalkotta az un. computational photography (fotografikus számítástudománynak vagy számítási fényképezés) alapjait. Ennek lényege, hogy a képben tárolt információkat valós időben elemzik és manipulálják. Nem a fény által továbbított látvány letárolásáról van szó, hanem a valóság szenzoros vizsgálatáról és a szenzorjelek kiértékeléséről.

Digital Wellbeing

Digital Wellbeing avagy “digitális jólét“. Az Android 9 Pie-ban bemutatott funkcióval jobban megismerhetjük mobilozási szokásainkat vagyis azt hogy, hogyan használjuk okostelefonunkat. Részletes statisztikák alapján megnézhetjük hány értesítést kaptunk, mennyi időt töltünk az alkalmazások használatával, és milyen gyakran nézzük meg a telefont. Beállíthatunk napi korlátokat, vagy a “Ne zavarj!” üzemmódot bekapcsolva bármikor lecsatlakozhatunk.

EMUI

Emotion UI. A Huawei által kifejlesztett, saját Androidos kezelőfelület elnevezése. Célja hogy kibővítse és továbbfejlessze az Android rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az első verzió (Emotion UI 1.0) 2012-ben látott napvilágot Android 4.0 rendszerre, azóta folyamatosan fejlesztik 2017-ben jelent meg az EMUI 8.

FOTA

Firmware Over the Air update. A “FOTA” által, a mobilkészülék hardverbe épített célprogramját (firmware) vezeték nélküli frissíti a telefon gyártója. A firmware a háttérben fut a felhasználó bármilyen beavatkozása nélkül, hogy biztosítsa a telefon hardverének megfelelő működését.

GLONASS

Global Navigation Satellite System. GLONASS vagy GNSS az oroszok által kifejlesztett helymeghatározó rendszer, ami a közismert GPS hálózat egyik komoly alternatívája. 24 műholddal rendelkezik.

Egyes okostelefonok már a GLONASS műholdjait is képesek felhasználni a pozícionálás során. A GPS és GNSS rendszert együtt használva még (akár 50%-ékkal) pontosabb helymeghatározásra képes a telefon, mivel a GPS 31, a GNSS 24 műholddal rendelkezik.

GPS-vevő

A GPS egy műholdas navigációs rendszer, amely lehetővé teszi a pontos földrajzi helyzet meghatározását a Földön.

GPU

Graphics processing unit. Grafikai processzor; A grafikus vezérlőkártya központi egysége, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős. A GPU feladata a grafikák létrehozásával és megjelenítésével közvetlenül kapcsolatban hozható magas szintű feladatok átvétele a CPU-tól, hogy annak számítási kapacitása más műveletek elvégzésére legyen felhasználható. A modern GPU-k 2D és 3D műveletek elvégzésére egyaránt alkalmasak.

HDR

A HDR a High Dynamic Range, azaz a nagy dinamikatartomány rövidítése, és a fotózás területén a legfényesebb és legsötétebb részek megörökítésének egy bizonyos módját jelenti. Alapvetően azt takarja, hogy ugyanarról a jelenetről egynél több fényképet készítünk, majd ezeket kombináljuk, megtartva az egyes fotók legjobb elemeit.

HDR kép készítése során részletesen láthatók a kép sötét és világos részei is, a fényképezőgép kiegyensúlyozta az expozíciókat, hogy a kép sokkal közelebb álljon ahhoz, amit saját szemünkkel látunk.

IMEI

International Mobile Equipment Identity. Minden telefon egyedi azonosítóval un. IMEI számmal vagyis Nemzetközi Mobileszköz Azonosító számmal rendelkezik. A szám alapján beazonosítható a gyártmány, a sorozatszám és a készülék modell. Az IMEI szám alapján a mobilszolgálató letilthatja a készülék használatát.

Egy szabványos IMEI-szám 15 számjegyű karakterláncból áll és teljesen különálló a SIM-számtól, és törvény tiltja a módosítását. Amikor csatlakozunk a mobilszolgáltató hálózatához, a szolgáltató mindkét számot rögzíti az engedélyezéshez. A SIM-szám megkeresi az előfizetői számlát, míg az IMEI azonosítja az eszközt. Az első nyolc számjegy az eszköz és a modell tipusát jelöli, míg az utolsó hat számjegy azonosítja az eszköz gyártóját.

Az IMEI számok következő generációját a IMEISV számok jelentik majd, ami bonyolúltabb és összetettebb azonosításra lesz képes.

Infinity O

A Samsung által “bevezetett” Infinity-O kijelző egy lézerrel kivágott apró lyukat rejt a képernyőn, amiben a szelfie kamera kap helyet. Ez a pici kör alakú lyuk valamelyik oldalra kerül, és az alakjából származik az Infinity-O elnevezés. A Huawei gyár első lyukas kijelzőjét a Nova 4 telefon kapta.

A bevágás alakjától függően létezik Infinity-U és Infinity-V képernyő is.

IP rating

IP (International Protection Marking) védettség. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

Tipikus jelölések elektronikai készülékeknél:

  • IP65: teljes mértékben védett por ellen ÉS kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
  • IP66: teljes mértékben védett por ellen ÉS erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett
  • IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig
  • IP68: teljes mértékben védett por ellen ÉS 1-3 m méter víz alatt folyamatosan használható 30 percen keresztül (de a gyártók ezt egyedileg határozzák meg)
  • IP69: teljes mértékben védett por ellen, ÉS maximum 3 méter víz alatt folyamatosan használható 1 órán keresztül

IPS display, panel

Jelenleg talán a legelterjedtebb LCD-panel az In-Plane Switching. A vezérlő elektródák nem egymással szemben, hanem egy síkban (in-plane) helyezkednek el.

Megapixel

A megapixel száma megadja, hogy a képérzékelő szenzor hány képpontot tartalmaz. A kamera felbontóképességének jellemzésére szolgáló mutatószám. A megapixel érték és a kép minősége nincsenek egyenes arányban egymással.

NFC

Near Field Communications; NFC technológia lehetőséget ad a tartalmak megosztására más NFC-kompatibilis eszközökkel.

Notch

Avagy szenzorsziget. Az angol szó önmagában bemetszést, bevágást jelent. A mobiltelefonok esetén a kifejezés arra utal, hogy a kijelző kapott egy belógó “szigetet“, általában felül, amely területen kamera és más szenzorok helyezkednek el.

OTA

Over the Air update. Olyan szoftver vagy rendszerfrissítés amit internetkapcsolattal közvetlenül a mobilkészüléken keresztül automatikusan letölthetünk a gyártó hivatalos oldaláról és telepíthetünk. Tehát a készülék szoftvere képes önmagát frissíteni, amennyiben újabb verzió jelenik meg. A felhasználótól ez a frissítés minimális beavatkozást követel, és nem áll fenn a nem megfelelő fájl feltelepítésének veszélye sem.

Proximity Sensor

Közelség érzékelő. Egyszerű kis szenzor, ami többnyire a telefon tetején található. Nem pontos távolságot mér, csak annyi információt szolgáltat, hogy az érzékelőhöz legközelebbi tárgy közelebb van néhány centiméternél vagy távolabb.

Rekeszérték

pl. f/2.0. A rekeszérték jelöli, hogy mennyi fény jut a kamera szenzorra. Minél kisebb a számok értéke, annál nagyobb a rekesz átmérője, annál több fényt enged keresztül az objektíven.

Resolution

A kijelző vagy képernyő felbontása.

Felbontás Képpontok száma Elnevezések
“True” 4K 4096×2160 True 4K
4K 3840×2160 4K Ultra HD
2K 2560×1440 2K
1080p 1920×1080 Full HD, FHD, HD High Definition
720p 1280×720 HD, High Definition

USB PD

USB Power Delivery . iOS és Android rendszerek által támogatott gyors töltési technológia. A Samsung által támogatott technlógiát Qualcomm® Quick Charge™-nak nevezik.

Az USB-PD kompatibilis az USB 2.0 és USB 3.0/3.1, szabványokkal, és használható az USB On-the-Go és Battery Charging (töltés) beállításokkal. Képes felismerni és korlátozni a teljesítményt, és megnövelni a kimeneti feszültséget – mindezt csupán USB-PD –kompatibilis kábelek esetében. Azok USB-PD szabvánnyal kompatibilis eszközök képesek az energia irányának megváltoztatására a kábeles kapcsolat megbontása nélkül.


Vélemény, hozzászólás?

*

*