, ,

A személyes adatok hanyag tárolása áll a legtöbb probléma háttérében.

Az Android és az iOS alkalmazások széles körű tesztelése után a Positive Technologies új kutatása kimutatta, hogy a bizonytalan adattárolás a leggyakoribb biztonsági hiba az összes mobil alkalmazásban.

A cég által készített tanulmány szerint az Android rendszerek valamivel több biztonsági rést tartalmaznak, mint az iOS (43 és 38 %) de ez a különbség elhanyagolható a telefon alkalmazások közel azonos biztonsági szintje miatt.

Az esetek 76%-ban az adatok nem megfelelő tárolása okozta a problémát a Positive Technologies által végzett vizsgálatok során.

A mobilalkalmazások 89%-ban előfordultak olyan biztonsági hiányosságok, amiket a mailware programok könnyen kihasználhatnak. A legkönnyebben a root-olt telefonokat sikerült megfertőzniük, ha a program már fut, csak engedélyt kell kérnie a személyes adatokhoz. Az engedély birtokában a kártevő program bárkinek továbbíthatja személyes adatainkat.

2018-ban több mint 205 milliárd programot töltöttek le a telefonokra. A népszerűségért folyó harcban a legtöbb energiát és időt az alkalmazások megjelenésére és a felhasználói élmény fokozására fordítják. Sajnos a biztonságra azonban kevés figyelem irányul, így a legtöbb problémát jelentő adatlopáshoz nem is kell közvetlen kapcsolatba kerülni a telefonnal, elég ha kihasználják a programokban hagyott biztonsági réseket.

A kiberbiztonság egyik szakértője, Leigh-Anne Galloway szerint a következőre kell odafigyelnünk biztonságunk megőrzése érdekében: a felhasználóknak sokkal körültekintőbbnek kellene lenniük, amikor egy alkalmazás jogosultságot kér a telefonjukhoz. Érdemes alaposan meggondolni, hogy az adott programnak valóban szüksége lehet arra, hogy hozzáférjen személyes adatainkhoz. Ha kétség merül fel bennünk, inkább utasítsuk el a kérést! Kerüljük az SMS-ben vagy chat ablakokban kapott linkek megnyitását és harmadik féltől származó programok telepítésétől is jobb, ha elzárkózunk. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, máris rengeteget tettünk adataink biztonságáért.

Forrás: techradar.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*