, ,

Az amerikaiak milliói szenvednek különféle mentális betegségekben. Sajnos valószínűleg itt Európában sem maradunk le sokkal. Elég, ha belegondolunk a sok útkeresős irányzatba.

Ami közös ezekben a beteg emberekben, hogy a legtöbben rendelkeznek valamilyen okostelefonnal. Ezt a tényt felismerve egy kaliforniai orvosokból álló start-up cég fejlesztéseként piacra került a Mindstrong Health alkalmazás.

A céget alapító 3 orvos szerint a telefonunk segítségünkre lehet olyan betegségek felismerésében és gyógyításában, mint a depresszió, a skizofrénia vagy a bipoláris zavarok.

Az alkalmazás a telefonhasználati szokásainkból adatot gyűjtve, a mesterséges intelligencia által olyan összefüggéseket képes észleni, ami alapján jelzést ad a felhasználónak. A program érzékeli és rögzíti azt, ahogyan a felhasználó kezeli a telefonját: hogyan ír, hogyan nyomogatja vagy görgeti pl. a weboldal tartalmakat.

Az összegyűjtött adatokat természetesen szupertitkos adatvédelmi és biztonsági szabványokkal védi a program, valamint garantálja, hogy azokhoz csak a páciens illetve a kezelőorvosa férhet hozzá.

A program azon túl, hogy összegyűjti és elemzi a begyűjtött adatokat, pl. arra is képes, hogy kapcsolatba lépjen az orvossal, ha úgy érzékeli közbe kell avatkoznia a páciens egészségének megőrzése érdekében.

A Mindstrong Health alkalmazáshoz hasonló szolgáltatások már korábban is megjelentek a piacon, amiben egyedülállónak mondható ez a fejlesztés, hogy a “mit” helyett a “hogyan“-ra fókuszál amikor a betegek telefonhasználati szokásait elemzi. A kérdés már csak az, hogy sikerül-e valóban jót és jól mérni?

Forrás: mindstronghealth.com, technologyreview.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*