, ,

Az Európai Unió trösztellenes bírságára reagálva a Google úgy döntött, a jövőben a mobiltelefonok gyártóinak fizetniük kell az olyan, számukra eddig ingyenesen biztosított alkalmazások használatáért, mint a Google Play Store, Gmail, Youtube vagy Google Maps alkalmazások.

A Google szóvívője szerint a gyártóknak licensz díjat kell majd fizetniük, hogy az Európában értékesített telefonokra előretelepített formában is elérhetőek legyenek a népszerű szolgáltatások. A tervek szerint 2 licensz csomag kerül bevezetésre, az első tartalmazza a Play Store, Gmail, Naptár, Youtube és Maps alkalmazásokat, a második pedig a Chrome böngészőt és a Google Search szolgáltatást.

Az EU által kiszabott 5 milliárd dolláros büntetést többek között az előre telepített kereső funkció és a Chrome böngésző miatt kapta a cég.

A cég szerint a változásokat október 29.-én léptetik életbe és csak azokra az új tablet és mobiltelefonokra lesz érvényes, melyeket Európában értékesítenek. A Google ígérete szerint, az Android továbbra is ingyenes marad.

A bírság hátteréről

“A Google visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját ár-összehasonlító szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között.” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.”

“A cég ezzel megsértette az EU trösztellenes szabályait, magatartásával lehetetlenné tette, hogy versenytársai egyenlő feltételekkel vegyenek részt a piaci versenyben. Ami pedig a legfontosabb, hogy az európai fogyasztókat megfosztotta a valódi választás lehetőségétől és az innováció előnyeitől” – tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

*

*