, , ,

Fülhallgató összehasonlítás: AirPods Pro vs Jabra Elite 75t.

Melyik a jobb true wireless vagyis vezetékmentes fülhallgató?

Nem kétséges, hogy az AirPods Pro egy tökéletes vezetékmentes fülhallgató, hatékony zajszűréssel és jól integrált iOS rendszerrel. A piacon azonban egyre több új eszköz nyújtja ugyanazt (vagy közel azonos) tudást és minőséget. Elég, ha a Samsung Buds Plus, az Amazon Echo Buds vagy a Jabra Elite 75t fülesekre gondolunk.

Vezeték nélküli fülhallgató összehasonlításunkban az AirPods Pro és Jabra Elite 75t modellek legfontosabb tulajdonságait – üzemidőtől a hangzásig – hasonlítjuk össze.

AirPods ProJabra Elite 75t
Ár$235 ~ 85.000 Ft$180 ~ 65.000 Ft
Bud üzemidő4,5 óra (ANC/transparency bekapcsolva)7,5 óra
Tok üzemidő19,5 óra20,5 óra
Töltő csatlakozóLightningUSB-C
Wireless töltésIgenNem
Aktív ZajszűrésIgenNem
VédelemIPX4IP55
Kettős eszköz párosításNemIgen
Speciális tudásAktív zajszűrés, áttetsző (transparency) mód, adaptív EQ, audio megosztás, Siri asszisztensPasszív zajszűrés, áttetsző (transparency) mód, testreszabható EQ, digitális asszisztens támogatás(Alexa, Google Assistant, Siri)

AirPods Pro és Jabra Elite 75t fülhallgató összehasonlító táblázat

 

Apple AirPods Pro

A legjobb aktív zajszűrő és hasznos Siri asszisztens

Előny: Könnyű párosítás más iOS eszközökkel, remek ANC (aktív zajszűrés) teljesítmény, természetes hangzás, Qi vezetékmentes töltés, IPX4 védelem

Hátrány: üzemidő lehetne jobb, Lightning csatlakozó szükséges vezetékes töltéshez, szabadalmaztatott fülpárna

Az AirPods Pro piacra lépése óta egyszerre stílusteremtő és követendő példa a true wireless fülhallgatók piacán: nagyszerű zajszűrés, tökéletes hanghívás minőség és remek hangzás egy készülékben.

Az AirPods hangzását ugyan kevesebb basszus jellemzi, de cserébe olyan remek szolgáltatásokat kínál, mint az un. áttetsző mód (transparency mode), ami beengedi a környezeti hangokat, így pl. fülhallgatóval a fülünkben is beszélgethetünk másokkal. A hanggal aktiválható Siri asszisztens pedig arra is képes, hogy beolvassa üzeneteinket.

Jabra Elite 75t

Legjobb hangminőség megfizethető(bb) áron

Előny: Erőteljes hangzás, IP55 védelem, Egyszerre 2 készülék aktív kapcsolódás, Android és iOS támogatás, USB-C töltés, kényelmes viselet

Hátrány: esetenként túl erős basszus, csak a jobb fülhallgató aktív egy hangsugárzós használat során, ANC hiány

A Jabra fülhallgatója alapból tökéletes hangzással bír, de iOS és Android-on egyaránt elérhető alkalmazásokkal még jobban testreszabható és optimalizálható.

Az üzemidő nagyobb, mint az AirPods eszközé: akár 7 óra zenehallgatás is lehetséges. Az aktív (ANC) zajszűrés ugyan nem a rendszer része, de a tökéletesen illeszkedő fülesek nem is engedik be a külső zajokat.

Apple AirPods Pro és Jabra Elit 75t összehasonlítás

Hangzás

Az áttetsző (transparency) móddal ugyan papíron az AirPods Pro jobb, zenét hallgatni hosszú távon mégis a Jabra Elite 75t-vel kényelmesebb.

Nem kétséges, mindkét fülhallgató csodálatos hangminőséggel rendelkezik.

Zenehallgatás

Zenehallgatáskor azonban a különféle műfajokból származó dalok izgalmasabban és dinamikusabban szólnak, a basszus pedig sokkal ütősebb az Elite 75t készüléken. Külön előny, hogy a Jabra rendelkezik egy előre definiált ekvalizer beállításokat tartalmazó alkalmazással (iOS és Android), valamint egy teljes hangszínszabályozóval, amellyel saját hangprofilokat hozhatunk létre.

Érdekesség, hogy az AirPods Pro olyan adaptív ekvalizerrel (hangszínszabályozóval) működik, ami folyamatosan fut a háttérben és a hangot automatikusan a fülünk formájához igazítja, manuális beállításra azonban nincs lehetőség. Persze a hangzást saját igényeink szerint módosíthatjuk a Spotify vagy Apple Music hangszínszabályzókkal is…

Hanghívás

Az AirPods Pro-val tökéletes a hanghívások minősége. Az aktív zajszűrésnek köszönhetően nagyobb környezeti zajterhelés mellett is kényelmesen folytathatunk beszélgetéseket. Az egyik befelé néző mikrofon úgy hallja a hangokat, mint a fülhallgató felhasználója, így minden hangot a megfelelő mértékben erősít vagy gyengít, annak érdekében a beszélő hangját kiemelje a környezetétől. A tesztek során az AirPods Pro-val folytatott beszélgetéseket jobban és tisztábban hallotta a hívó fél, a Jabra bár hangosabban szólt, a környezeti zajokból is több jutott be.

Zajszűrés

Sokszor fontos lehet, hogy a környezeti zajokat beengedjük a fülhallgató használata során, egy beszélgetéshez hasznos, ha nem kell kivenni fülünkből az eszközt. Erre szolgál a transparency vagyis áttetsző mód az AirPods Pro esetében. Ugyanezt a funkciót a Jabra is kínálja, „Hearthrough” néven. Személyes tapasztalatok alapján az Apple átlátszó módja természetesebben hangzik, és hosszabb ideig lehet használni, mint a Jabras verzióját, amely kissé túl finom hangzást nyújt.

Az AirPods aktív zajszűrő technológiája zene- vagy podcast hallgatás során is kiváló munkát végez a környezet teljes kizárásában. Bár a Jabra Elite 75t nem rendelkezik aktív zajszűréssel, a jó formatervezésnek és tökéletes illeszkedésnek hála, a passzív zajszűrés remekül működik.

Az aktív és passzív zajszűrés között nincs olyan éles különbség, mint várnánk. A legtöbb hétköznapi helyzetben jól működik a passzív változat. Repüléshez és tömegközlekedésen azonban hasznos társ az AirPods Pro ANC szűrője.

Használat

Bár az AirPods Pro fülhallgató kényelmes kialakítású, a Jabra Elite 75t mintha biztosabban és kényelmesebben ülne a fülben. Ez fontos lehet azoknak, akik hosszú órákon át vagy edzés közben szeretnék használni az eszközöket.

Mindkét fülhallgató alapból három különféle méretű fülpárnával rendelkezik (kicsi, közepes és nagy), de az AirPods Pro fülharangjai szabadalmaztatottak. Míg a Jabra Elite 75t fülpárnáit bármilyen típusra lecserélhetjük, az AirPods Pro csak Apple termékkel kompatibilis.

A Sirivel az AirPods Pro-ból kihozhatjuk a maximumot. Egy egyszerű hangutasítással könnyen életre kelthetjük az asszisztenst, így pl. felolvastathatjuk a beérkező üzeneteket, amikor épp foglalt a kezünk. Bár az Elite 75t eszköz is együttműködik valamennyi népszerű asszisztens-szolgáltatással, aktiválásához előbb nyomva kell tartanunk egy gombot. A Jabra fizikai gombja helyett az AirPods Pro-n a fülhallgató egy része nyomásérzékeny, ráadásul ez a „gomb” az iOS rendszeren keresztül programozható.

Az AirPods Pro gördülékenyen és stabilan épít fel kapcsolatot iOS eszközökkel, amiért viszont a Jabra jobb, az a képessége, hogy egyszerre két eszközhöz is csatlakozni képes!

Védelem tekintetében a Jabra Elite 75t jobb minősítéssel rendelkezik, az izzadság- és fröccsenő vízálló IPX4 besorolású AirPods Pro-val szemben, a Jabra eszköz védelme IP55 besorolásnak felel meg, tehát por és vízálló!

Akkumulátor

Mindkét készülék, közel azonos töltő dobozzal rendelkezik, azonban az Apple terméke vezetékmentes töltést is lehetővé tesz. Ez utóbbi funkcióval a Jabra Elite Active 75t fülhallgatója rendelkezik.

Üzemidővel a Jabra jobban teljesít, míg az AirPods Pro 4,5 órát bír aktív zajszűrés mellett (5 órát zajszűrés nélkül) az Elite 75t képes akár 7,5 órán át működni.

A töltő tokból nyerhető extra energia tekintetében nincs olyan nagy különbség: 24 óra az AirPods Pro és 28 óra az Elite 75t extra üzemideje.

Összegzés

Hogy melyik eszköz a jobb? A válasz azon múlik, mire szeretnénk a vezetékmentes fülhallgatót használni? Aki leginkább zenehallgatásra keres eszközt, annak a Jabra Elite 75t az ideális választás. A tökéletes zenei hangzás, a hosszú üzemidő és a könnyen cserélhető, kényelmes viselet remek zenei élményét és kikapcsolódást biztosít akár – kültéri – edzés közben is.

Aki viszont pl. az irodában ülve gyakran váltogat a zenehallgatás és bejövő hívások között, jobban jár az AirPods Pro-val. Nem kell lemondania egyetlen bejövő hívásról vagy üzenetről (még nagyobb háttérzaj mellett) sem, de – alkalmi – zenehallgatásra is megbízható eszközre talál az AirPods Pro-ban.

Forrás: cnet.com


Vélemény, hozzászólás?

*

*